A kutatások és klinikai kísérletek bebizonyították, hogy MSM pótlással javítható az ízületek rugalmassága, csökkenthető azok merevsége és duzzanata, serkenthető a véráramlás és sejtek vitalitása, csökkenthető a fájdalom és puhítható, halványítható a hegesedés, és felbonthatóak a kalcium lerakódások.

Az MSM egy nagyon fontos tápanyagunk, vagyis nem gyógyszer! Több mint 150 vegyület alkotórésze. Az emberi testnek szüksége van rá az egészséges kötőszövetekhez, ízületi funkciókhoz, megfelelő enzim aktivitáshoz, hormonális egyensúlyhoz és az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

Mivel a szerves kén ennyire fontos funkciókhoz elengedhetetlen az emberi szervezetben, elindultak hát az ezzel kapcsolatos kutatások. A hosszú évtizedek során arra jöttek rá, hogy az MSM pótlással nagyon sok állapot illetve betegség javítható, gyógyítható, mint például: allergiák, tüdőtágulás, tüdő diszfunkció, ízületi gyulladás, migrén, bőrbetegségek, gyomor,- és emésztési gondok, székrekedés, keringés, sejt ozmózis és felszívódás.

 • az MSM bizonyítottan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású
 • az MSM gátolja az izomgörcsök kialakulását és serkenti a vérkeringést
 • az MSM ugyanakkor létfontosságú a kötőszövetek kialakulásához
 • az MSM valójában egy szerves kén vegyület, amely minden élő organizmus szerves része. Jelen van az emberi testfolyadékokban és szövetekben

Dr. Earl L. Mindell, R.Ph., Ph.D. kutatásai óta tudjuk, hogy az MSM a sejtek falát könnyebben áteresztővé teszi, aminek köszönhetően a méreganyagok könnyebben távozhatnak a sejtekből.

“Az MSM megpuhítja a sejtfalat, aminek a hatására az allergének, az idegen fehérjék és a szabad gyökök könnyebben ki tudnak tisztulni a rendszerből” – idézet egyik könyvéből.

Az MSM egy szagtalan, vízben oldódó, fehér kristályszerkezetű anyag, amely számunkra egy tökéletes szerves kén-pótlást jelent. A visszapótolt szerves kén segítségével helyre tudjuk állítani a nem megfelelő funkcióinkat.
Az MSM felel a sejtek közötti megfelelően rugalmas kötésekért (mint például a bőrt felépítő sejtek kötése)

Képes blokkolni a nemkívánatos kémiai és fizikai keresztkötéseket vagy a kollagén kötődését, ami a kemény, megvastagodott, öregedő bőrért felelős.
A testünkben jelenlévő kén kb. fele koncentrálódik a test izomzatában, a bőrben és a csontokban.
Jelen van a keratinban, ami szaruképleteket (bőr, haj, köröm) felépítő, aminosavból álló fehérjestruktúra.
Kén nélkül nincs kollagén, ami pedig életbevágóan fontos és elsőszámú összetevője a porcnak és a kötőszöveteknek, illetve azért is felelős, hogy a kötőszöveteket összetartsa.

Az MSM együtt dolgozik a vitaminokkal és aminosavakkal, napi 24 órában, minden nap. Mivel testünk folyamatosan hoz létre új sejteket, szükség van a folyamatos kén ellátásra, sőt egyre több kénre volna szükségünk, ahogy öregszünk.
Több állati és klinikai kísérlet is igazolta, hogy az MSM pótlásával fel tudjuk gyorsítani a sebgyógyulást. Amikor még nagy mennyiségű C vitamint is kaptak az alanyok, a sebgyógyulás még gyorsabban zajlott.

A súlyos kén hiánynak klasszikus tünetei:

 • lassú sebgyógyulás
 • erős hegesedés
 • töredező haj és körmök
 • gasztro-intesztinális problémák
 • alacsony fájdalomküszöb
 • memória zavarok
 • allergiák
 • ízületi gyulladás
 • pattanások
 • depresszió
 • stb.

Testünk folyamatos önjavításban van, de ha nem adjuk meg neki a szükséges hozzávalókat, csupán gyenge, diszfunkcionális sejteket fog tudni létrehozni.

Valahogy úgy kell ezt elképzelnünk, mint az építkezésnél a beton előállítása:
Egy ember hozza a vizet, egy másik hozza a homokot és egy harmadik hozza a cementet.

Tegyük fel, hogy a cementet hozó harmadik emberke elfáradt, pihen egyet, így nélküle kezdjük el a keverést. A végtermékünk így egy vályog keverék lesz és nem a kívánt beton. Lehet belőle építkezni, de a végeredmény közel sem ugyanaz lesz…

Ugyanígy van ez odabent is, amikor a sejteknek szükségük van az újulásra (programozott sejthalál -> új sejtek létrejötte) és mi nem adjuk meg neki mindazt, amire szüksége van új, erős, egészséges sejtek létrehozásához, bizony az így létrejött sejtjeink elveszítik a rugalmasságukat és elkezdődik az idegen fehérjék és szabad gyökök felépülése a sejtjeinkben és testfolyadékainkban.

Az MSM (szerves kén) hiánya különböző betegségeket okozhat.

Az MSM nem allergén, nem lázokozó és nincs semmilyen nemkívánatos farmakológiai hatása. Semmilyen más hatóanyaggal nem összeférhetetlen!
Nem lehet túladagolni, ugyanis testünk felhasználja a bevitt mennyiség azon részét, melyre szüksége van és a többit vizelettel és széklettel könnyedén távozásra szólítja fel.
Mivel az MSM egy szabadgyök,- és idegen fehérje „irtó”, könyörtelenül kitisztítja a véráramunkat, így az allergiákat (pollen vagy étel allergia) akár rövid időn belül is képesek lehetünk megszüntetni.

Az MSM (szerves kén) létfontosságú a:

 • keratin (szaruképleteket: bőr, haj felépítő, aminosavból álló fehérjestruktúra)
 • kollagén (az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője. A kollagén összetart, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén egy szerkezeti protein, egy megszilárdító ragasztóanyag.)
 • elasztin (rostok, inak és szalagok proteinjének fontos alkotórésze)

megalkotásában, amelyek rugalmasságot, tónust és erőt kölcsönöznek az izmainknak, csontjainknak, belső membránjainknak, bőrünknek, hajunknak és körmeinknek.
Az emberi test nagy mennyiségű ként tartalmaz, a bőrünk, hajunk és körmeink tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben.
Ha valaki már volt szerencsés véletlenül megperzselni a haját vagy körmét, az a nagyon szúrós szag, amit érzett a kén tartalom miatt volt!

Miért van szüksége testünknek MSM-re?Miért van szüksége testünknek MSM-re?
A szerves kén egy nélkülözhetetlen összetevő az emberi szervezetben. Minden egyes sejtünkben jelen van és szerkezetileg, illetve funkcionálisan létfontosságú 150 más vegyületünk szempontjából. Ilyenek a hormonok, enzimek, antitestek és az antioxidánsok.
A legtöbb szerves kén az izomzatunkban, a bőrünkben, a csontjainkban, körmeinkben és a hajunkban van.
Jelen van és kimutatható a vérünkben is (átlag felnőtt férfi – 0.2 ppm)
Létfontosságú összetevője sok más vegyületünknek és folyamatunknak, mint pl. a kollagén, immunglobulin vagy enzim szintézisek.

Az emberi testben a kén:

 • Megtartja a sejtek falának a rugalmasságát és azokat áteresztővé teszi. Ennek köszönhetően a méreganyagok ki,- és tápanyagok beáramlása megfelelően biztosított.
 • Biztosítja a kötőszövetek egészségét, és a kollagén előállítódását.
 • Biztosítja a szervezetnek a szükséges alapanyagot új sejtek létrehozásához, sejtek javításához és így gondoskodik a sérült szövetek vagy szervek regenerálódásához elengedhetetlen sejtújulásról.
  Közvetetten részt vesz az energiatermelő folyamatokban, mint az inzulin egy alkotóeleme, ami előfeltétele a normális szénhidrát anyagcsere folyamatoknak.

Amikor a növények felveszik a DMSO-t és az MSM-et a talajból (esővízzel jutott a talajba), átalakítják aminosavakká: metioninná és ciszteinné.
Amikor mi ezt a növényt elfogyasztjuk, az történik, hogy az MSM teljesen átadja a kén tartalmát az emberi szervezetnek, hogy az belőle elő tudja állítani a számára hasznos metionin-t és a cisztein-t.
Rég tudjuk, hogy a kéntartalmú aminosavak védenek a sugárzás és a nehézfémek okozta hatások ellen.

Egyéb kén tartalmú (kén-függő) vegyületek az emberi szervezetben:

 • Inzulin: az a hormon, amely szabályozza a szénhidrát anyagcserét
 • Keratin: az a fehérje, amely a fő alkotóeleme a bőrünknek, hajunknak, körmünknek és fogainknak
 • Kollagén: az a fehérje, amely létrehozza a csontot, ínakat és kötőszöveteket
 • Glükozamin: építőkocka az ínak és ínszalagok, szívbillentyűk, hártyák, szem, köröm, bőr és csontok létrejöttében.
 • Glutation: létfontosságú antioxidáns és szabadgyök semlegesítő

Elméletileg, egy felnőtt embernek megfelelő mennyiségű MSM-et kellene tudni magához venni nap, mint nap.
Gyakorlatban ma már ez nem megoldott, mivel azokat az élelmiszereket, amelyekben jelen lenne az MSM, feldolgozzuk, megfőzzük, aminek hatására lenullázódik az MSM szintje. Nem beszélve a túlgazdálkodásunkról, minden kén tartalmú élelmünk alap állapotában is csupán kb. harmad annyi ként tartalmaz, mint kellene.
Ez bizony azt jelenti, hogy közel nem jutunk annyi MSM-hez, mint kellene.
Nagyon érdekes, és újra bizonyítja, hogy az Anyatermészet mennyire okos, hogy a legmagasabb MSM koncentráció az Anyatejben van.
Nem nehéz kitalálni, hogy az Anyatermészet azért teszi ezt, mert a fejlődő magzatnak szüksége van nagy mennyiségű kénre az immunrendszerének megfelelő fejlődéséhez, az allergének legyőzéséhez. Már a placentában is kapja és ahogy megszületik, az Anyatejjel azonnal folytatódik a kén ellátása, a megfelelő fejlődése érdekében.
Testünk MSM tartalma egyre csökken a korunk előre haladtával.
Ezért abszolút normális az, hogy idősebb embereknek nagyobb mennyiségre van/lenne szüksége.

A krónikus kén hiánynak a következő tünetei vannak:

 • töredező körmök és haj
 • hegesedés
 • lassan gyógyuló sebek
 • ízületi gyulladás
 • pattanások vagy más krónikus bőr betegségek
 • depresszió
 • memória veszteség
 • gyomor,- és bélrendszeri problémák
 • immunrendszer elégtelenség

Az MSM megsemmisül levegőztetés, feldolgozás, sütés-főzés és homogenizálás által.

Az MSM hiány enzim-kimerülést, szöveti,- és szervi elégtelenségeket, fizikai és pszichés stresszt, fáradtságot okoz… betegségek kialakulásához vezethet és korai öregedéshez.

Az MSM átlagos napi dózisa 2000-4000 mg körül mozog.  Érdemes reggelente alkalmazni, mert energizál. Ha nem sikerül reggel, lehet délután is, de lehetőség szerint ne közvetlenül lefekvés előtt, mert van, akinél olyan energia többletet ad, hogy nem tud tőle jól aludni.

Ha az MSM krém alkalmazásával egyidejűleg veszünk magunkhoz C vitamint is, tovább gyorsítjuk és erősítjük amúgy is híres hatékonyságát.

Lovak

Érdekes, hogy lovaknál napi 6.000-7.000 mg az átlag dózis, de beteg, idős lovaknál akár napi 12.000-15.000 mg is szükséges lehet.

lovakMinél nagyobb a dózis, annál inkább próbáljuk elosztani az alkalmazást, azaz napi több alkalommal vigyük be az elosztott hatóanyagot.

Azért érdekes megbeszélni a lovak esetét, mert ők voltak az első MSM felhasználók hosszú évtizedekkel ezelőtt.

Ezeknek a csodás, ugyanakkor érzékeny állatoknak meggyűlik a bajuk az izom és ízületi gondokkal, ezért komoly figyelmet kell rájuk fordítani.

Állatorvosok világszerte évtizedek óta MSM-mel kezelik a lovakat és kutyákat.

Mivel az MSM igen hatékony gyulladáscsökkentő és serkenti a vérkeringést, fejlődésben lévő fiatal lovaknál megelőzésképpen is érdemes alkalmazni.

Ha versenylovakról beszélünk, főleg nagy szükség van az MSM fájdalom,- és gyulladáscsökkentő hatására.

Lovakban egészen konkrétan a következő állapotoknál alkalmazzák az állatorvosok:

 • sántítás
 • ízületi gyulladás
 • izom, csont vagy ízületi fájdalom
 • oszteokondrózis (OC)
 • ízületi folyadék-gyülem
 • térdhajlat duzzanat
 • gyorsítja a pata kifejlődését
 • javítja a szőrzet minőségét
 • kitisztítja a bélrendszer parazitáit
 • megszünteti a gyomorfekélyt csikóknál
Share Button