1. Mit jelent az MSM rövidítés?
Az MSM Methyl-Sulfonyl-Methane-t jelent.
Igen különleges és hosszú neve van, ráadásul nagyon test idegennek hangzik, ám becsapós! Ez egy természetes, természetben előforduló vegyület.
Nem szükséges memorizálni a teljes nevét, a rövidített nevén emlegetik még a kutatók is.
Vissza

2. Az MSM egy gyógyszer?
Nem, az MSM egy természetben előforduló tápanyag.
Vissza

3. Az MSM természetes?
Igen, egy színtiszta formája a kénnek, ami ugye egy természetben előforduló tápanyag. Minden élő organizmusban megtalálható: növényekben, állatokban, emberekben jelen van.
Jelentős mennyiségben (kb. 4 mg) van jelen a kifejlett ember plazmájában (vér), illetve vizelet mintákból nőnél, férfiaknál és gyerekeknél is ki tudtak mutatni 24 óra leforgása alatt kb. 4-11 mg mennyiségben.(Ulmi Egyetem, Németország)
Vissza

4. Hogy néz ki az MSM ?
Legnyersebb mivoltában fehér színű kristály. Sokan automatikusan a kénnel azonosítják be ismeretlenül is, ezért azt hiszik, hogy sárga és jellegzetes záptojás szaga van. Ez nem így van, az MSM egy hófehér színű és szagtalan ásványi anyag.
Ugyanakkor, nagyon jellegzetes keserű íze van, embert próbáló feladat szájon át bejuttatni.
A leghatékonyabb, leggyorsabb és legkellemesebb beviteli módja a krém formátum. Krém formájában ugyanis azonnal áthatol a bőrön és a lehető leggyorsabban kerül a sejtjeinkbe, véráramunkba.
DMSO (MSM idősebb, régebben alkalmazott unokatestvére) esetében, amikor krémbe tették és a páciens bekente vele magát a karján, 2 perc múlva érezte a szájüregében a DMSO jellegzetes keserű ízét.
Úgy kell ezt elképzelni, hogy mondjuk amikor migrénes fejfájásom van és hiába a talpamon kenem be a krémet, a fejfájásom néhány perc múlva elkezd csökkenni, majd fél órán belül el is múlik.
Ami még ezek mellett a krém formátum mellett szól, hogy nemcsak gyors, hatékony és könnyebben kivitelezhető, de ha az érintett területre kenem közvetlenül, még gyorsabb a hatása.
Ami pedig igaz minden transzdermális (bőrön keresztüli) bevitelre, hogy a bevitt mennyiségű hatóanyag 90-100%-a hasznosul, szemben a szájon át bevitt hatóanyagokkal, ahol a hatóanyag közel fele elvész az emésztőrendszerben. Ez azt jelenti, hogy szájon át elegendő pont annyit bevinni, amennyire szükségünk van, miközben szájon át sokszor 7-szer vagy akár 10-szer annyit vagyunk kénytelenek bevinni.
Vissza

5. Van szaga? Lesz tőle jellegzetes test szagunk?
Nem, az MSM teljesen szagtalan, semmiféle testszagunk nem lesz tőle.
Vissza

6. Az MSM egy új étrend kiegészítő?
Magyarországon még nagyon kevéssé ismert, miközben nyugaton,- Nyugat-Európában, és főleg az USA-ban több évtizede jelen van.
Amerika-szerte már olyan népszerű, hogy minden nagyobb drogéria polcán ott van, napjainkban csak Amerikában kb. 20 millió ember használja. Az egész világon pedig több mint 100 millió.
Vissza

7. Ki fedezte fel az MSM-et?
Körülbelül 100 évvel ezelőtt egy orosz tudós fedezte fel a létezését.
Ugyanakkor, az emberi egészségre gyakorolt hatásait kb. 35 évvel ezelőtt Dr. Stanley Jacob fedezte fel, az Oregon Egészségtudományi Egyetemen. Egy amerikai papírgyár kén tartalmú mellékterméke vezetett az MSM-ig.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy először állatorvosok, főleg lódoktorok alkalmazták (alkalmazzák mai napig) előszeretettel. A versenylovak ízületi fájdalmait és gyulladásait csökkentették és szüntették meg vele. Ezen sikerek után már csak egy apró lépés volt az embereken való tesztelés, ami a vártnál is sikeresebb volt.
Vissza

8. Honnan származik az MSM?
A kén ciklus az óceánban indul útnak, ahol a planktonok kén vegyületeket bocsátanak ki magukból, melyek az óceán vizében átalakulnak egy illó vegyületté, DMS-sé (dimetil-szulfiddá).
Ez gázként a felső légkörbe emelkedik és az ózon illetve magas energiájú ultraviola sugárzás jelenlétében egy ún. fotokémiai oxidáció megy végbe és a DMS átalakul az unokatestvéreivé DMSO-vá és MSM-mé, amelyek mindketten vízben oldékonyak.
Az MSM és DMSO visszatérnek a Föld talajára a csapadékkal, amiből a növények magukhoz veszik őket.
A növények a gyökereikben tárolják és koncentrálják őket, meglepően nagy mennyiségben. Az MSM és a kén, amit tartalmaz belevegyül a növény teljes szerkezetébe és ásvánnyá alakul a növény metabolizációja által.
Vissza

9. Az MSM-et magunkhoz tudjuk-e venni élelmiszerekből is?
Igen, nagyon pici MSM található bizonyos zöldségekben, és kifejezetten friss, fel nem dolgozott zöldségekben, mint például a fokhagyma, hagyma, káposzta, brokkoli és kelbimbó.
Kevés megtalálható a halakban, húsokban, szárnyasokban, tojásban és a tejben (2-6 ppm, azaz részecske a millióban)
Vissza

10. Miért fontos pótolni?
Az MSM nagyon könnyen oldódik, könnyen elvész főzés, sütés és tárolás közben.
Az emberek többsége nem kíván vagy nem képes élelmiszereket nyersen magához venni, főleg nem nap, mint nap, ezért arra jutottak a kutatók, hogy a modern életmódunknak köszönhetően kialakult súlyos kén hiányt muszáj ellensúlyozni azáltal, hogy magunkhoz vesszük étrend kiegészítő formájában.
Vissza

11. Biztonság
Mivel az MSM egy természetben előforduló tápanyag, egy jótékony hatású formája a kén ásványi anyagnak, minden élő organizmusban megtalálható: növényekben, állatokban és az emberben.
Véletlenül sem gyógyszer, éppen ezért ugyanúgy alkalmazandó és ugyanannyira biztonságos, mint más ásványi anyag alapú étrend kiegészítők.
Az MSM-nek van az egyik legalacsonyabb toxicitása a biológiai és gyógyszertani világban. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a mérgező hatása megegyezik a víz “mérgező” hatásával. Azaz nem vállalunk több kockázatot az alkalmazásával, mint amikor vizet iszunk.
Figyelem: csak megbízható forrásból vegyünk magunkhoz MSM-et! A valódi organikus MSM tipikusan amerikai, kanadai, skandináv fenyőkből van kivonva, egy ún. lignin nevű vegyületből.
A nemzetközi piacon megtalálhatóak kínai vagy indiai származású olcsó MSM termékek, melyeket fosszilis tüzelőanyag forrásokból állítanak elő és, ezáltal nem csak rossz minőségűek, nem organikusak, de még tartalmaznak üzemanyag-adalékokat és nehézfémeket is.
Vissza

12. “Mellékhatások”
Az MSM-et 20-30 éve sok tíz millió ember használja. Ez idő alatt nem volt egyetlen visszajelzés sem valódi mellékhatásról. Maximum annyi történt, hogy adott felhasználó túl nagy dózist vett magához elsőre, nem tartotta be az előírt, javasolt használatot és mivel az MSM úgy viselkedik, mint a C vitamin, ha túl sokat kap a szervezet és nincs rá szükség, vízhajtással és hashajtással szabadul meg a fölöslegtől. Ehhez párosulhat pár órára fejfájás, rossz közérzet, amely a tisztulás után megszűnik.
Ilyenkor nem történik semmi baj, csökkenteni kell az adagot, az előírásnak megfelelően, illetve ha szükségesnek tartjuk konzultálni kell a háziorvosunkkal, akit informálni kell arról, hogy pontosan mennyi MSM-et vettünk magunkhoz mennyi időn belül.
Vissza

13. Hosszú távú használat
Az MSM-et több évtizede használják maguk a vezető fájdalom-specialisták is, mint Dr. Jacob is és kollegái a Fájdalom Tanulmányozásának Nemzetközi Szövetségénél.
Az MSM metabolitja (unokatestvér) a Dimethyl Sulfoxide-nak (DMSO) amelyet immár 120 országban alkalmaznak, a felhasználók száma eléri a fél milliárdot.
Az orosz orvosok például évente több mint 30 millió DMSO receptet írnak betegeiknek. Ők még mindig DMSO-t használnak, miközben Nyugaton a sokkal hatékonyabb és szagtalan MSM-et alkalmazzuk.
Ma már az MSM-et (hivatalos nevén DMSO2) preferáljuk a régebben alkalmazott DMSO-val szemben, mert a DMSO-nak jellegzetes kellemetlen (záptojás) szaga van és bőrön való alkalmazásnál szárítja a bőrt. Ezzel szemben az MSM teljesen szagtalan és egyáltalán nem szárítja a bőrt, sőt!
Ahogy már fentebb szerepel, az MSM toxicitása megegyezik a víz toxicitásával, ezért akár hosszú távú rendeltetés-szerű alkalmazása is teljesen veszélytelen.
Érdekesen hangzik, pedig bizonyított: az MSM kevésbé toxikus, mint az asztali só.
Vissza

14. Kontraindikáció
Az MSM-nek (szerves kén) van egy természetes, fiziológiai vérhígító hatása.
Az emberek többsége számára ez fantasztikus hír, ugyanakkor fontos, hogy vérhígítót szedők konzultáljanak orvosukkal az alkalmazás előtt, hogy a szakorvos tudjon róla. Több mint valószínű, hogy pár havi használat után a szakorvos a labor értékek alapján csökkenteni fogja a vérhígító előírt dózisát.
Vissza

15. Ha én allergiás vagyok a szulfitokra, szedhetem az MSM-et?
Az MSM –nek nincs közvetlen köze az általános kénhez, szulfátokhoz, szulfitokhoz vagy olyan kén tartalmú gyógyszerekhez, melyek arról híresek, hogy allergiás reakciókat és irritációt váltanak ki.
Itt fontos NEM összekeverni a fogalmakat, még akkor sem ha nem vagyunk vegyészek, gyógyszerészek:
Az MSM egy jótékony hatású formája a kén nevű ásványnak.

A valódi tudományos neve Dimethyl Sulphone. Viszont, éppen azért, hogy ne legyen könnyen összekeverhető a többi kén származékkal MSM-nek hívjuk vagy szerves kénnek, gyakorlatban pedig egy szulfonilról van szó.
Pl.: Methyl “Sulfonyl” Methane vagy, Dimethyl “Sulphone”

Tehát, összefoglalva az MSM egy szulfonil, nem pedig kén, szulfát vagy szulfit és főleg nem kén tartalmú szintetikus gyógyszer.
Ugye csak az lesz a legegyszerűbb, ha MSM-nek hívjuk? Így nincs félreértés…
Vissza

16. Várandós vagy szoptató nők
A várandós és szoptató nők nagy többsége pótol vitaminokat és ásványi anyagokat a várandósság előtt, alatt és után. Nincsenek előírások ezen a területen, minden nő maga dönti el, hogy alkalmaz-e étrend kiegészítőket vagy sem. Ez minden várandós nő saját döntése és saját felelőssége, így van ez az MSM ásványnál is.
Vissza

17. Konzultáció
Ha egyedül nem tudja eldönteni, hogy Önnek szüksége van-e az MSM-re vagy sem, forduljon szakemberhez, aki segít megítélni.
Mi abban tudunk segíteni, hogy elmondjuk, hogy milyen tünetektől szenvedő betegeknél hogyan segít/segített az MSM.

Ha a szakorvosa nem ismeri az MSM-et (ami Magyarországon egyelőre elképzelhető), fontos informálni róla.
Vissza

Share Button