Ha épp megoldást keresünk az ekcémánkra, jó helyen járunk az MSM világában. Az MSM és a bőr illetve bőrünk betegségei közötti kapcsolatot évtizedek óta vizsgálják világszerte.
Az MSM, vagy tisztességes nevén a metil-szulfonil-metán, egy természetben előforduló, szerves kén vegyület.

A kén minden egyes élő organizmusban jelen van, az élet feltétele. Megtalálható növényekben, állatokban és az emberben, ugyan kevesen tudják,- a 4. legfontosabb ásványi anyag!

Szervezetünk szinte minden sejtjében megtalálható, legnagyobb koncentrációban kifejezetten a bőrünkben, hajunkban, körmeinkben és az ízületeinkben.

Az MSM egy szerves kén vegyület, véletlenül sem összekeverendő a szulfátokkal vagy szulfitokkal, amelyek sokszor szintetikus, hírhedt allergén anyagok.

Az MSM nyers élelmiszerekben megtalálható, mint pl. bizonyos nyers gyümölcsökben, zöldségekben, húsokban, halakban és a tejben.

Hangsúlyozva a nyers élelmiszert, ugyanis csupán addig van jelen az adott élelmiszerben, amíg az nyers. Amint az adott ételt megfőzzük vagy megsütjük, a szerves kén tartalma lenullázódik.

Az általános teória az MSM ekcémánál való alkalmazása mögött a következő:

  • Az ételeink feldolgozása, főzése, hosszú távú tárolása teljes mértékben képes lecsökkenteni a szerves kén tartalmukat. Azaz sokszor hiába táplálkozunk egészségesen, az ételeink már nem tartalmaznak ként. Innentől kezdve számításba kell venni a szervezet szerves kén hiányát, illetve a hiányzó szerves kén természetes úton való pótlását.
  • Mindig, minden körülmények között csak természetes MSM-et szabad alkalmazni. Ezt azért fontos kiemelni, mert ma már rengeteg MSM áramlik Európába és Amerikába Kínából és ezek az olcsó MSM források veszélyesek, hiszen fosszilis üzemanyag forrásokból származnak. Emiatt ezek tartalmaznak üzemanyag adalékokat és nehézfémeket. Meg kell válogatnunk, hogy milyen forrásból vesszük magunkhoz az MSM-et, lehetőség szerint megbízható, európai vagy amerikai forrásból.

A természetes MSM-et egyébként egy bizonyos fenyő fajtából nyerjük ki.

Mivel természetes forrás, nem a legolcsóbb, de teljesen tiszta és hatékony.

Az MSM előnyei az ekcéma területén
MSM segít testünknek az energia előállításában. Segít a test sejtjeit könnyebben áthatolhatóvá tenni, ami azt jelenti, hogy a tápanyagok könnyebben bejutnak a sejtekbe, míg a méreganyagok könnyebben távoznak a sejtekből. Ennek köszönhetően a sejtjeink jobban megtelnek az életet jelentő oxigénnel és más fontos tápanyagokkal. Az MSM képes összekapcsolódni a méreganyagokkal, és így azok az MSM-hez kapcsolódva kénytelenek elhagyni szervezetünket vizeletünkkel (Amerikában emiatt toniknak is hívjuk az MSM-et).

A szerves kén egy létfontosságú összetevője a fehérjéknek, melyek elengedhetetlenül fontosak a kollagén szintézishez.

Kollagén: A Kollagén egy összetartó ragasztóanyag.

A kollagén egy szerkezeti protein, melyből a fehér szövetek épülnek fel, mint pl. a bőr, ínak, porcok, csontok, valamint az összes kötőszövet. A kollagén a testfolyadékot is erősíti, mint pl. a szemgolyó üvegtestét. A kollagén természetes protein (fehérje), mely a legfőbb alkotóeleme a támasztó-szövetnek és a kötőszövetnek. A kollagén a testünket összetartó rostos kötőszövet, mely erőt és rugalmasságot biztosít a test különböző szöveteinek és sejtjeinek (bőr és csont szövetei). Szükséges ezen célsejtjeink növekedéséhez és megújulásához.

Bőrünk 75%-át kollagén alkotja, mely az ínak, kötőszövetek, izületek, izmok, porcok, és létfontosságú szerveink természetes összetevője. Amikor testünkben a kollagén mennyisége csökken (testünk szerves kén tartalmának csökkenésével arányosan), egyre gyakrabban jelentkezik tünetként, fáradság, kimerültség, izületi fájdalmak. Ezek olyan jelek, amelyek az életkor növekedésével egyre gyakoribbá válnak. Szerkezeti tulajdonságain kívül, a kollagén a növekedés és szinte az összes testszövet megújulásának elsődleges serkentője. A legtöbb öregedéshez kapcsolódó betegség kialakulása, szoros összefüggésben áll a rendelkezésre álló kollagén mennyiségének csökkenésével, melynek hatása “fizikumunkon” is megmutatkozik.

A táplálkozásunkkal bevitt szerves kén mennyisége olyan kevés, hogy elkerülhetetlen a pótlása a megfelelő kollagén szintézis eléréséhez.

A gyakorlat
Az MSM ekcémánál való alkalmazása rendkívül hatékony. A bevitt MSM segít a szervezetnek elérni egy ideális kén szintet a sejtekben, aminek hatására a szervezet képes lesz elegendő kollagént előállítani, amely pedig meg fogja erősíteni, újítani a bőrünket.

Az MSM-et alkalmazó bőrbetegségben szenvedők között az MSM mindennapi “táplálék”.

Share Button