Oregoni Orvostudományi EgyetemAz MSM-mel kapcsolatos kutatások és több évtizedes klinikai tapasztalatok Dr. Robert Herschler és Dr. Stanley Jacob nevéhez fűződnek, akik az Oregoni Orvostudományi Egyetem orvosai és tanárai mind a mai napig. A kutatások a nyolcvanas évek elején kezdődtek és mai napig tartanak.

Ezt megelőzően, közel 40 évvel ezelőtt, maga a felfedezés egy amerikai papírgyárban történt, ahol a papírgyártás egyik organikus melléktermékére próbáltak felhasználási módot találni. Ezt a vegyületet ligninnek hívják, fák, főleg fenyőfélék alkotóeleme.

A gyárban a visszamaradt oxidált lignint tartalmazó víz, amely már, ezáltal DMSO-t tartalmazott, csodákat tett a papírgyár alkalmazottaival. Azt kezdték tapasztalni, hogy a kénes vízzel való kapcsolatuk után vágott vagy égett sebeik nagyon rövid idő alatt begyógyultak, ízületi fájdalmuk megszűnt, asztmájuknak nyoma veszett!

Ezután a „véletlen” felfedezés után cikkek ezrei kezdtek megjelenni az Amerikai Egyesült Államok sajtójában, aminek hatására elindultak a tudományos kutatások.
Bizonyítottá vált, hogy a papírgyár mellékterméke egy szerves kén vegyületet tartalmazott (DMSO), aminek pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre.

Azonban volt egy kis gond a DMSO-t tartalmazó kénes vízzel: borzasztó záptojás szaga volt és hihetetlenül keserű íze, ráadásul szárította és irritálta is a bőrt. Ezek miatt nem tudott elterjedni, mert az emberek képtelenek voltak elfogadni a kellemetlen mellékhatásai miatt!

Ekkor jött a képbe Dr. Stanley és Dr. Herschler, akik célul tűzték ki a DMSO egy emberbarátibb változatának kifejlesztését.
Amikor oxidálták a DMSO-t, MSM-et kaptak. (DMSO->DMSO2 vagyis MSM)
Ez már egy sokkal stabilabb szerves kén vegyület volt, ugyanazokkal a kedvező hatásokkal, de kellemetlen szag és bőrirritáció nélkül!

Dr. JacobA kutatásaik továbbá arra világítottak rá, hogy az MSM (metil-szulfonil-metán) egy szerves kén vegyület, amely minden élő organizmusban megtalálható.
Valójában az egyik legfontosabb alkotórészünk, a víz és a nátrium után.
Képzeljük el, hogy egy kb. 72 kg-os ember testéből 1.8 kg a kén, ebből is látszik, hogy ez nem egy elhanyagolható alkotóelemünk.
Dr. Jacob szavaival élve, a szerves kén legalább olyan fontos a szervezetünknek, mint a C-vitamin.

Miért MSM-nek hívják?
Az MSM Methyl-Sulfonyl-Methane-t jelent, hivatalosan DMSO2.
Igen különleges és hosszú neve van, ráadásul nagyon test idegennek hangzik, ám becsapós! Ez egy természetes, természetben előforduló vegyület.
Nem szükséges megjegyeznünk a teljes nevét, a rövidített nevén (MSM) emlegetik még a kutatók is.

Share Button